CONTACT
VRAGEN? BEL ONS+31 (0) 523 - 788306

Bent u klaar voor de winter? Tips voor de aankoop van een zoutstrooier.

Zoutstrooier te koop

Veilig de winter door met een professionele zoutstrooier

Logic heeft een uitgebreid programma zoutstrooiers en winterdienstmachines voor de professionele gladheidbestrijding.

Door onze jarenlange ervaring in de levering van zoutstrooiers en gladheidsbestrijdingsmateriaal kunnen wij u goed adviseren over de juiste strooier voor uw werkzaamheden. Neem vrijblijvende contact met ons op. Wij helpen u graag veilig de winter door!

Al onze zoutstrooiers zijn bestand tegen de corroderende werking van zout en zijn eenvoudig te bedienen.

Zoutstrooier voor alle voertuigen

Overzicht zoutstrooiersOnze zoutstrooiers kunnen gebruikt worden met meerdere voertuigen. Zou kunnen de aanhangstrooiers worden aangekoppeld aan ieder voertuig zoals een auto, quad, UTV, heftruck etc..

Met capaciteiten van 300 kg tot 750 kg kunnen deze strooiers worden ingezet om parkeer- en bedrijfsterreinen ijsvrij te houden. Daarnaast zijn de GDS zoutstrooiers door de geringe breedte en professionele transportband ideaal om ingezet te worden als zoutstrooier voor fietspaden.

Aanhangstrooier

Voor professionele gladheidsbestrijders die meerdere of grotere terreinen moeten strooien is de PDS serie die ideale zoutstrooier. Leverbaar als opzetstrooier voor in de laadbak van een pick-up of bus of als aanhangstrooier op onderstel met eigen kenteken. Door de eigen aandrijving door een betrouwbare Honda motor en eenvoudige bediening kan iedere terrein snel ijsvrij worden gemaakt.

Tips voor het kopen van een zoutstrooier

Wanneer u een aanhangstrooier wilt kopen heeft u keuze uit een vele modellen en uitvoeringen zoutstrooiers. Maar welke zoutstrooier is nu geschikt voor u? Door onze jarenlange ervaring in de levering van strooiers aan overheden, hoveniers en aannemers, bedrijven en andere organisaties hebben wij een goed inzicht gekregen welke voordelen iedere strooier heeft.

Wij hopen u zo een beeld te geven welke zoutstrooier voor uw omstandigheden geschikt is. Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen voor advies of mocht u opmerkingen hebben.

Oppervlakte strooigebied

Voor de keuze van de juiste zoutstrooier is het van belang te weten hoe groot het oppervlakte is dat ijsvrij moet worden gehouden. Overheden strooien op doorgaande wegen rond de 20 gram zout per m2. Voor eigen terrein of minder intensief bereden wegen raden wij tussen de 25 en 30 gram per m2 aan. Per kilogram zout kunt u dan ongeveer 40 m2 strooien.

Met een strooier met een inhoud van 100 kg zout kunt u dus 4.000 m2 strooien.

Strooi materiaal

Zout of pekel heeft een corroderende werking en niet alle materialen kunnen daar tegen. Let bij de keuze van een zoutstrooier of deze is samengesteld uit materialen die bestand zijn tegen de agressieve werking van zout. Goed bestand tegen zout zijn RVS, Kunststof of metalen die extra behandeld zijn zoals gegalvaniseerd, gepoedercoat of met speciale verf behandeld metaal. Wij raden altijd aan om na gebruik van de strooier deze af te spoelen (eventueel met warm water).

Voertuig

Uiteraard is de keuze van strooier ook afhankelijk van het voertuig dat gebruikt kan worden. Bij een tractor kan een strooier in de hef worden gebruikt en via de aftakas aangedreven terwijl bij gebruik van een quad of heftruck de strooier een eigen aandrijving via de wielen of eigen motor nodig hebben.

Soorten zoutstrooiers

Zoutstrooiers worden aangeboden van duwstrooiers van 30 liter tot professionele strooimachines met een inhoud van 6 m3. Uiteraard zit daar een groot verschil tussen inzetbaarheid en prijs. Onderstaand proberen wij u een beeld te geven van de voor en nadelen van de verschillende strooimachines die worden aangeboden.

 Wielaangedreven zoutstrooier met transportband

Zoutstrooier aanhangstrooierEen wielaangedreven aanhangstrooier (zoals de GDS250) met transportband is een strooimachine die wordt ingezet om grotere bedrijfsterrein of om voet en fietspaden ijsvrij te houden. Deze strooier is opgebouwd uit RVS onderdelen.

De wielas zorgt niet alleen voor aandrijving van de strooischijf maar ook van de transportband. Hierdoor wordt er onafhankelijk van de gereden snelheid altijd dezelfde hoeveelheid zout per vierkante meter gestrooid. (Bekijk hier een video van dit model)

Beperking snelheid

Let er wel op dat bij iedere zoutstrooier met as- of  wielaandrijving de maximale snelheid beperkt is op 25 km/u of 50 km/u. Laat u bij aanschaf daarom goed informeren.

Transportband

De transportband zit onderin de trechter van de strooier en zorgt ervoor dat zout of ander strooimateriaal evenredig op de strooischijf terecht komt. Omdat de opening groter gezet kan worden kunnen ook andere strooimaterialen zoals zand of grit hiermee gestrooid worden.

Schudsysteem

Bij het gebruik van vochtiger zout kan brugvorming ontstaan. Door het gebruik van een schudsysteem wordt dit voorkomen.

Voertuigen

Door de grootte van de trechter hebben deze strooiers vol een gewicht van ongeveer 750 kg en zijn dus alleen te gebruiken met voertuigen die dit gewicht kunnen trekken zoals een heftruck of auto.

Voordelen

 • Door transportband geschikt voor vochtig zout en andere strooimaterialen
 • Nauwkeurige instelling strooihoeveelheid
 • Eenvoudige bediening
 • Snelheid bepaald spreidbreedte
 • off-road versie voor eigen terrein

Nadelen

 • Max snelheid van 50 km/u op de openbare weg wanneer er niet gestrooid wordt.

Strooioppervlakte

 • Tussen 20.000 en de 25.000 m2

Aanhangstrooier met eigen aandrijving

Getrokken-zoutstrooier-NAMProfessionelere aanhangstrooiers met meer inhoud hebben vaak een eigen aandrijving. Zoals in het geval van de PDS350 door een eigen verbrandingsmotor.  Hierdoor is het mogelijk om onafhankelijk van de gereden snelheid een even breed spreidpatroon aan te houden.

Aanhangstrooier of opzetstrooier

Anders dan de GDS wielaangedreven strooier (die een max. snelheid heeft van 50 km/u) kan een zoutstrooier met eigen aandrijving worden geleverd op een onderstel die geschikt is voor de openbare weg. deze strooimachines worden dan ook veel ingezet door hoveniers en aannemers die meerdere terreinen moet onderhouden die verder uit elkaar gelegen zijn.

Heeft u een bus of 4×4 met open laadbak of een aanhanger dan kunt u ook een opzetstrooier overwegen.

Door de eigen aandrijving zijn dit soort strooiers ook geschikt om te gebruiken in de laadbak van een pick-up of bus.

Bediening zoutstrooier

Deze strooiers worden handmatig ingesteld op spreidbreedte en strooihoeveelheid. Via een controlebox kan vanuit de cabine dan de strooiactie aan en uit worden gezet.

Voordelen

 • Door transportband geschikt voor vochtig zout en andere strooimaterialen
 • Nauwkeurige instelling strooihoeveelheid
 • Eenvoudige bediening via controlebox (aan/uit strooiactie)
 • Snelweg onderstel

Nadelen

 • Aanhangerstrooier heeft eigen kenteken waardoor een B achter C rijbewijs nodig is.

Strooioppervlakte

 • Tussen 30.000 en de 37.500 m2

Wij hopen u zo een beeld te hebben geven welke zoutstrooier voor uw omstandigheden geschikt. Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen voor advies of mocht u opmerkingen hebben.

Bezoek ook eens onze website speciaal voor zoutstrooiers voor extra informatie.